Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56.0%

...
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56.0%
Коментари Харесай

Хиперинфлация при цените на производител в България

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар  нараства с 56.0% спрямо юли 2021 година. По формулировка сходен растеж от над 50% се води хиперинфлация. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 101.6%, преработващата индустрия - с 31.4%, и добивната индустрия - с 4.7%.
Прочетете още
Ръстът на индустриалните цени по отношение на предния месец е цели 8%. 

Спрямо юли 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - с 66.9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 56.8%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 31.3%, и производството на хранителни артикули - с 29.2%.

При общият показател на цените на производител, който мери стойностите както на вътрешния, по този начин и на външния пазар, покачването е с 42.5% на годишна база. Увеличението е 3.8% през юли 2022 година спрямо предходния месец. 

Ръстът на  цените на производител  е главен знак на икономистите за прогноза на инфлацията на потребителските цени . Реално вдигнатите индустриални цени до месеци се отразяват на пазара на дребно и предизвикват след себе си съществено повишаване във всички сфери на живота. 

През юли 2022 година месечната инфлация при потребителите скача със 17,3% на годишна база. Най-голямо нарастване има в цените на превоза /31,4%/, питателните артикули и безалкохолни питиета /24,2%/, жилища и битови сметки като газ, ток, вода /21,4%/, заведения за хранене и хотели /20%/.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР